A hosszútávú anomália modellek az átlagosnál melegebb és szárazabb időt valószínűsítenek. Az igazán forró légtömeg azonban határainkon kívül maradhat, a néhány napos hőhullámokat, hőség időszakokat újabb és újabb hidegfrontok szakítják meg. A frontok nem hoznak magukkal kiterjedtebb csapadékot. 

Jelentős átrendeződés Európa légkörében a következő időszakban sem valószínű. A kontinens nyugati, északnyugati területein ciklonok és azok frontjai okoznak változékony, az átlagosnál valamivel hűvösebb időt. Afrika északi, illetve Európa déli részén ugyanakkor nagy mennyiségű, igen meleg légtömeg helyezkedik el, ezeken a tájakon időnként 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.  A Kárpát-medence a két légtömeg határán, de többnyire a meleg zónában helyezkedik el. A nyugati ciklonok előoldalán időnként megközelíthet bennünket a forró légtömeg, ilyenkor hazánkban is 35 fok fölé melegedhet a levegő.

A nagy meleg azonban nagy valószínűséggel ezek után sem lesz tartós, mivel a légörvények hidegfrontjai is viszonylag hamar élérnek bennünket. A frontok mögött néhány napra felfrissül a levegő, átlagos hőmérsékletű idő köszönt be. A változások záporokat, zivatarokat hozhatnak magukkal, ezek azonban csak kisebb körzetekben lehetnek jellemzőek, így lesznek helyek ahol megkezdődik, illetve tovább fokozódik az aszály.  

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra. 

3. Ábra: hazánk a forró és a hűvösebb légtömeg határán helyezkedhet el. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, július, hőmérséklet, szél, fagy, zivatar, időjárás, lehűlés, eső, zápor, csapadék