A hétvégén anticiklon alakítja időjárásunkat, nyugodtabb, szárazabb idő várható. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Déli áramlással egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, visszatér a hőség. 

35 fok közeli maximum hőmérsékletekkel vasárnap tetőzik a hőhullám, ekkor már az éjszaka sem hoz jelentős felfrissülést. Hétfőn aztán egy hidegfront éri el hazánkat amely véget vet a nagy melegnek. A nyugati tájakon már 30 fok alá csökkenhet a hőmérséklet és szórványosan záporok, zivatarok is előfordulhatnak. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Szombat: változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 27-29 fok közé hűl a levegő. 

null

Vasárnap: többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak néhol növekedhet meg a gomoly vagy fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 20-23 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak. 

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében az északnyugati áramlás lesz a jellemző, néhány fokkal tovább mérséklődik a nappali felmelegedés. Kissé változékony, kellemes hőmérsékletű idő várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy vármegye, időjárás, kaposvár