Eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik eseménytelen idő. Több-kevesebb napsütésre mindenhol számíthatunk, a déli tájakon azonban már nem lehet kizárni egy-egy zápor vagy zivatargóc kialakulását. Szerdán egy magassági hidegörvény áramlási rendszerébe kerülünk.

Délkelet felől növekvő nedvességtartalmú, labilis levegő érkezik fölénk. Fokozódik a fülledtség, növekszik a zápor, zivatarhajlam, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Csütörtökön is marad a labilis légköri helyzet, több hullámban érkezhetnek a záporok, heves zivatarok. A nappali hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Kedd: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: gyakrabban lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Többfelé várható zápor, heves zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

null

Csütörtök: az erősen felhős ég mellett napos időszakok is lehetnek. Többfelé várható zápor, heves zivatar. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: péntektől már csökken a zivatarhajlam, szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk. Naposabbra fordul az idő, a hétvégére pedig visszatér a kánikula. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy vármegye, időjárás, kaposvár