Anticiklon alakítja időjárásunkat, a magasnyomású légköri képződmény távol tartja tőlünk a változást okozó frontokat. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb fátyolfelhők jelennek meg az égen. Felerősödik felettünk a déli áramlás amellyel afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik fölénk A következő napokban beköszönt a hőség, a hét közepétől már 35 fok közelébe emelkedik a nappali hőmérséklet. Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, így a napi középhőmérséklet már 25 fok felett alakulhat. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Kedd: napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 18-21 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak. 

null

Csütörtök: folytatódik a többnyire napos idő. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: 36-37 fokos maximumokkal pénteken tetőzik a hőség, majd ezt követően egy gyenge front hatására már enyhülhet a nagy meleg. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy vármegye, időjárás, kaposvár