Ciklon alakítja időjárásunkat, változékony, csapadékos idő várható. A nedves, labilis légkör kedvez a felhőképződésnek, illetve a csapadékgócok kialakulásának. Többfelé és több alkalommal is előfordulhat zápor, heves zivatar. A csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de fülledt idő várható.

Szombaton sem lesz lényeges változás, marad a változékony idő, majd vasárnapra már várhatóan szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk. Csökken a zivatarok valószínűsége és ismét a napsütésé lehet a főszerep.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban napos időszakok is lehetnek. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak, de a tartósan felhős helyeken ennél kissé hűvösebb lehet. A késő esti órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

Vasárnap: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, zápor, zivatar már csak néhol fordulhat elő. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: az átmeneti szünet után a jövő hét hétfőn záporokkal, zivatarokkal újabb légörvény érkezik. A hét közepétől nyugodtabb idő következhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, hőmérséklet, május, eső, fagy, lehűlés, szél, csapadék, zivatar, zápor, időjárás