A labilis légköri helyzet kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek illetve a záporok, zivatarok kialakulásának. Csütörtökön már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de ekkor még csak elszórtan alakulhat ki záporos csapadék.

Péntekre egy ciklon áramlási rendszerében nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, többfelé és több alkalommal várható zápor, heves zivatar. Felhőszakadások, jégesők is előfordulhatnak.

A jelenlegi számítások szerint még szombaton is marad a változékony idő.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Csütörtök: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. A délutáni, esti óráktól  elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. Késő estére 17-21 fok közé hűl a levegő.

null
 

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban kevés napsütés is lehet. Többfelé várható zápor, heves zivatar. A délnyugati szél megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. A hajnali órákra 12-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak, de a tartósan felhős, záporos tájakon ennél hűvösebb lesz.

null

Szombat: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak szórványosan valószínű zápor, heves zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 12-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten eleinte folytatódik a zivatarokkal tarkított idő, kedden néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, majd ezt követően szárazabb léghullámok érkezhetnek fölénk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy vármegye, időjárás, kaposvár