Csütörtöktől azonban már ismét délire vált felettünk az áramlás. Kezdetben marad a viszonylag száraz idő, majd páradús, labilis léghullámok érkeznek fölénk, növekszik a zápor, zivatarhajlam. Több-kevesebb napsütésre mindennap számíthatunk, de közben erősen gomolyfelhős időszakok is lesznek és összességében többfelé várható zápor, zivatar. Az erősebb gócokban felhőszakadás, jégeső is lehet. A csapadék azonban csak kisebb területeket érint, így sok hely szárazon marad. Fülledt meleg idő várható, csak a zivatarok környezetében frissülhet fel átmenetileg a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szerda: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, néhol előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél élénk lesz. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: a napsütés mellett erősen gomolyfelhős időszakok is lehetnek és szórványosan zápor, heves zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 12-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

Péntek: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, többfelé valószínű zápor, heves zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét első napjaiban is marad a mostani légköri helyzet, azaz fülledt záporokkal, zivatarokkal tarkított idő várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérséklet, felmelegedés, május, fagy, szél, eső, lehűlés, zivatar, csapadék, zápor, időjárás