Még néhány napig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok elkerülik térségünket. Erősödő déli áramlással az eddigieknél is melegebb léghullámok érkeznek fölénk, vasárnap már 30 fok közeli csúcshőmérsékletek várhatók.

Hétfőn is marad a meleg nyári idő, de ekkor egy közelgő hidegfront hatására labilissá válik a légkör, néhol már előfordulhat zápor, zivatar.

Kedden megérkezik fölénk a hidegfront, változékony, csapadékos idő várható. Lehűlés kezdődik, a hőmérsékletek már 20 fok alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Vasárnap: napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: eleinte folytatódik a gyengén felhős, napos idő, majd a későbbiekben már fokozatosan, erősen megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól már zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban előfordulhatnak napos időszakok. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét szerdától további lehűlés és csapadék várható. Április 20-22-ig nem valószínű újabb felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, köd, havas, meleg, eső, április, időjárás, fülledt, felmelegedés, , fagy, lehűlés, csapadék, front, zivatar, zápor