Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok még néhány napig elkerülik térségünket. Nagyrészt napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol vagy gomolyfelhőzet. Déli áramlással ismét afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, visszatér a nyárias idő. Enyhék lesznek az éjszakák, napközben pedig egyre inkább 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn is marad a meleg nyári idő, egy közelgő hidegfront hatására azonban a délutáni, esti órákban már előfordulhat csapadék. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szombat: gyengén fátyolfelhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. Késő estére 16-19 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

Hétfő: eleinte még előfordulhat több-kevesebb napsütés, majd fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól már eső, zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: kedden már a hidegfront alakítja időjárásunkat, csapadékos, szeles idő várható. A front mögött északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel egyre hűvösebb, hidegebb léghullámok árasztják el hazánkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, zápor, április, lehűlés, front, felmelegedés, havas, eső, tavasz, , köd, meleg, fagy, zivatar, csapadék, időjárás