A hosszútávú anomália modellek szerint a tavasz második hónapjában sem törik meg a trend, azaz marad eddigi időjárási helyzet, folytatódik a pozitív anomália. Az átlagosnál kevesebb csapadék valószínű. 

A hónap nagy részében aktív lehet az atlanti ciklontevékenység. A Kárpát-medence és környéke többnyire a ciklonok előoldali áramlásában helyezkedhet el. A déli áramlás lehet majd a meghatározó amellyel időnként már nyárias meleg érkezhet.

Az átlagosnál melegebb epizódokat, az északnyugatról érkező hidegfrontok szakítják meg, ezek azonban nagy valószínűséggel nem hoznak komolyabb lehűlést, legfeljebb az átlagos értékig esik vissza a hőmérséklet. A frontok átvonulása után pedig néhány napon belül visszaáll a rend, ismét délire fordul felettünk az áramlat. 

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése áprilisra. 

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése áprilisra. 

3. Ábra: a hónap során aktív lehet az atlanti ciklontevékenység, így nálunk többnyire a déli áramlás uralkodhat majd. 

4. Ábra: dél, délnyugat felől újabb meleghullámok érhetik el a Kárpát-medencét.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, fülledt, , meleg, havas, felmelegedés, köd, csapadék, lehűlés, tél, eső, fagy, front, zivatar, zápor, időjárás