Egy ciklon előoldalán déli áramlással afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban az átlagosnál mintegy 10 fokkal melegebb idő várható. Igen enyhék lesznek az éjszakák, napközben pedig 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Eleinte marad a változóan fátyolfelhős, napos idő, csapadék nem várható.

Hétfőn tetőzik a tavaszi meleghullám, de akkor egy közelgő hidegfront hatására már labilissá válik a légkör, a délutáni, esti órákban zápor, zivatar is előfordulhat.

Kedden felettünk lesz a hidegfront, szórványosan várhatók újabb záporok. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már 20 fok alatt alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd napközben egyre több lesz felettünk a felhő és a késő délutáni, esti órákban már zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

Kedd: felhőátvonulások várhatók, szórványosan záporokkal, de közben rövid napos időszakok is lehetnek. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: az átmeneti lehűlés után a jövő hét második felében újabb melegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, , fülledt, felmelegedés, havas, köd, lehűlés, meleg, tél, eső, front, zivatar, fagy, zápor, csapadék, időjárás