Egy ciklon előoldalán déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban már kora nyáriasan meleg idő várható 25 fok körüli nappali hőmérsékletekkel.

Eleinte száraz levegő áramlik fölénk, így többnyire a napsütésé lesz a főszerep.

Húsvét hétfőn tetőzhet a tavaszi meleghullám, ekkor már kevéssel 25 fok feletti maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. Egy közelgő hidegfront hatására azonban már növekszik a csapadékhajlam, a légköri labilitás. A nap második felében zápor, zivatar is előfordulhat. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Szombat: gyengén felhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

null

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. 

null

Hétfő: napközben eleinte még lehet kevés napsütés, majd fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti órákban már zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden a hidegfront alakítja időjárásunkat, szeles és több fokkal hűvösebb idő várható. A hét második felében azonban visszatér a kellemes idő, a nappali hőmérsékletek már 20 fok körül alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár