Az átmeneti nyugalom után azonban pénteken már egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, így ismét változékonyra, csapadékosra fordul az idő. Többnyire erősen felhős vagy borul lesz az ég és összességében sokfelé várható eső zápor. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat.

Mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már 15 fok alatt alakulnak. 
Szombaton a nap első felében még marad az esős idő, majd a délutáni órákban fokozatosan csökken a csapadékhajlam. További lehűlés várható, lesznek helyek ahol már nem lesz melegebb 8-9 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 7-10 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: erősen felhős vagy borult idő várható többfelé esővel, záporral. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. 

Szombat: eleinte folytatódik a borongós, esős idő, majd a délutáni órákban fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: vasárnaptól tovább csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik a felhőzet. A hajnalok hideg lesznek, többfelé 0 fok közelébe hűl a levegő, a nappali hőmérsékletek pedig többnyire 10 fok körül alakulnak. A jövő hét közepétől melegedés kezdődik, de közben ismét változékonyra fordul az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, november, meleg, köd, fülledt, felmelegedés, eső, fagy, front, lehűlés, zivatar, zápor, csapadék, időjárás