Nyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat ami lelassul, hullámot vet felettünk, így még a vasárnap időjárását is meghatározza majd. A hétvégén a felhőké lesz a főszerep és összességében sokfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Területi átlagban is kiadós mennyiségű csapadék hullhat.

Az északnyugatira forduló széllel hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. Lehűlés kezdődik, de eleinte jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt a Dunántúlon is. A borongós, tartósan csapadékos helyeken 20 foknál hűvösebb lesz, ugyanakkor a még gyengén felhős tájakon 25 foknál is melegebb lehet.

Hétfőre eltávolodik a front, mögötte pedig már szárazabb levegő érkezik fölénk. Fokozatosan felszakadozik a felhőzet és ismét melegszik a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szombat: többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, de néhol rövid időre kisüthet a nap. Többfelé várható eső, zápor, eleinte zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső, illetve tartós intenzív esőzés is előfordulhat. Az eleinte változó irányú, majd később északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 20-25 fok között alakulnak. A magasabb értékeket kisebb körzetekben, a még csapadékmentes tájakon mérhetjük. A tartósan esős helyeken viszont 20 foknál is hűvösebb lesz. A késő esti órákra 15-18 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: folytatódik az erősen felhős idő és összességében többfelé várható újabb eső, zápor. A csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak, de a tartósan esős helyeken ennél is hűvösebb lesz.

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Az északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy nagy részében kellemes késő nyárias idő várható, bizonytalan mértékű változás majd a hétvégén lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, felmelegedés, köd, fülledt, zivatar, zápor, fagy, tavasz, front, meleg, lehűlés, csapadék, eső, időjárás