Eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik a túlnyomóan napos, száraz idő, legfeljebb kevés fátyolfelhőzet jelenik meg az égen. Egy közelgő hidegfront előterében még a mostaninál is melegebb levegő érkezik fölénk, egyre többfelé 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Szerda estétől kezdődik változás, ekkortól már labilissá válik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam. Csütörtökön a hidegfront alakítja időjárásunkat, változékony, szeles, záporokkal tarkított idő várható. Mérséklődik a nagy meleg, a nappali hőmérsékletek már csak 25 fok körül alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. Az esti, késő esti óráktól néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő. 

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban napos időszakok lehetnek. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén megnyugszik a légkör és ismét melegszik a levegő, kellemes késő nyári idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérséklet, szél, forróság, szeptember, meleg, lehűlés, enyhülés, hőség, zápor, nyár, időjárás, csapadék, eső, zivatar