A következő napok időjárását egy közelünkben örvénylő sekély ciklon határozza meg. A légörvény hatására jelentős a légköri labilitás ami kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Kisebb körzetekben felhőszakadás vagy akár tartósabb eső is lehet, ugyanakkor lesznek helyek amelyek továbbra is kimaradnak a csapadékból. A nappali hőmérsékletek általában 25 fok közelében alalkulnak, ami nagyjából megfelel az évszakos átlagnak.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Többfelé valószínű zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. 

Vasárnap: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő első napjaiban stabilabb és néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk. Több lesz a napsütés és kissé mérséklődik a nappali felmelegedés. A szárazabb idő azonban csak átmeneti lesz, a hét második felében ismét növekszik a zivatarhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, köd, lehűlés, zivatar, front, fülledt, meleg, fagy, felmelegedés, tavasz, zápor, eső, időjárás, csapadék