A szélsőséges meleg Európa délnyugati, déli tájaira lehet majd jellemző, ugyanakkor az északi, északkeleti tájakon az átlagosnál néhány fokkal hűvösebb lehet. Közép-Európától észak, északnyugat felé haladva többnyire anticiklonális hatások uralkodhatnak, azaz az átlagosnál valamivel szárazabb idő várható.

Európa déli tájain ugyanakkor a szokásosnál több csapadék valószínű, ami arra enged következtetni, hogy a Földközi-tenger felett aktív lesz a mediterrán ciklon képződés. Ez az időjárási helyzet a Kárpát-medence környékén fülledt, záporos, zivataros időt eredményezhet, noha az anomália előrejelzések szerint összességében az átlagosnál valamivel kevesebb csapadék hullhat.

Döntően meleg, páradús léghullámok alakíthatják időjárásunkat, a hőmérsékletek néhány fokkal az átlagos felett alakulnak. A fülledt meleg időszakokat időnként gyenge hidegfrontok szakíthatják meg, ilyenkor átmenetileg felfrissül a levegő, majd a légkör visszarendeződése után visszaáll az eredeti időjárási helyzet. Az északi, északnyugati blokkoló anticiklonok miatt a nagy meleg egyelőre elkerüli hazánk térségét. 

1. Ábra: az ECMWF modell hőmérsékleti előrejelzése június-július-augusztusra. 

2. Ábra: az ECMWF modell csapadék előrejelzése június-július-augusztusra. 

3. Ábra: multi rendszerű modell hőmérsékleti előrejelzése június-július-augusztusra. 

4. Ábra: multi rendszerű modell csapadék előrejelzése június-július-augusztusra. 

5. Ábra: az ECMWF modell szezonális hőmérsékleti anomália előrejelzése június-július-augusztusra. 

6. Ábra: a CFS modell szezonális hőmérsékleti anomália előrejelzése június-július-augusztusra. 

7. Ábra: a Brit-szigetek környéki blokkoló anticiklon egyelőre megakadályozza a nagy meleg előretörését. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb évszak nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, nyár, enyhülés, forróság, hőmérséklet, eső, szél, hőség, lehűlés, meleg, zivatar, zápor, csapadék, időjárás