A túlnyomóan napos, száraz időt okozó anticiklon gyengül felettünk, nyugat felől már egy hidegfront közelíti meg térségünket. A front nem hoz jelentős változást, de az eddigieknél változékonyabb idő várható. Kedden már előfordulhat zápor, zivatar, a nappali hőmérsékletek azonban még az igazi nyarat idézik.

Szerdán és csütörtökön is marad a labilis légkör, így szórványosan továbbra is előfordulhat záporos csapadék. Néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is kellemes meleg idő várható. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: eleinte folytatódik a gyengén felhős napos idő, majd a délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak, néhol azonban 30 fok sem kizárt. Késő estére 20-23 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. 

Csütörtök: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is marad a kissé változékony, mérsékelten meleg idő. Időnként erős lesz a szél és szórványosan továbbra is előfordulhatnak záporok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, csapadék, meleg, felmelegedés, fülledt, front, köd, tavasz, zápor, lehűlés, zivatar, fagy, eső, időjárás