Északkelet felől egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, napközben már csak elszórtan alakulhat ki futó zápor. A nappali hőmérsékletek már megközelíthetik a 20 fokot.

A hétvégén már egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására jelentős felmelegedés kezdődik, beköszönt a kora nyárias idő. A nappali hőmérsékletek már 25 fok körül alakulnak és többnyire a napsütésé lesz a főszerep. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Elszórtan előfordulhat zápor. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. Elvétve előfordulhat zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. 

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is marad a meleg idő, de közben ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, május, fülledt, lehűlés, tavasz, köd, meleg, eső, fagy, front, zápor, zivatar, időjárás, csapadék