A következő napok időjárását egy mediterrán ciklon határozza meg. A légörvény áramlási rendszerében meleg, nedves léghullámok érkeznek fölénk. A tartós esőzésnek csökken az esélye, a labilissá váló légkör miatt azonban növekszik a zivatarhajlam. Kisebb körzetekben továbbra is előfordulhat kiadós mennyiségű csapadék.

A csapadékhullásban azonban lesznek szünetek, sőt a szerencsés helyeken kevés napsütés is lehet. A nappali hőmérsékletek továbbra is az átlagos alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Hétfő: gyakran lesz gomolyfelhős az ég, emellett azonban naposabb időszakok is lehetnek. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Kedd: az erősen felhős vagy borult égből többfelé valószínű eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő. 

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, többfelé várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: csütörtökön még hasonló idő várható, majd péntektől csökken a csapadékhajlam, melegszik a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, front, eső, felmelegedés, zápor, köd, fülledt, fagy, lehűlés, meleg, zivatar, tavasz, csapadék, időjárás