A következő napok időjárását egy tőlünk délnyugatra örvénylő mediterrán ciklon határozza meg. A ciklon áramlási rendszerében több hullámban nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk.

Csütörtökön és pénteken többnyire a felhőké lesz a főszerep és többfelé várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek már többnyire 20 fok alatt alakulnak. Szombaton átmenetileg kevésbé nedves levegő áramlik fölénk, így valamelyest csökken a csapadékhajlam, elszórtan azonban továbbra is előfordulhat zápor, zivatar. Kissé erősödik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: napközben tovább növekszik, vastagszik a felhőzet és a délnyugati tájakon egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő. 

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, emelett azonban előfordulhat kevés napsütés. Elszórtan várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig marad a csapadékhajlam, csak kevés napsütésre számíthatunk. A hőmérsékletek azonban viszonylag magasan alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, köd, május, tavasz, lehűlés, zápor, fagy, felmelegedés, meleg, front, zivatar, csapadék, időjárás