Ma még anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz folytatódik az eseménytelen, száraz idő. A hőmérsékletek néhány fokkal elmaradnak az ilyenkor szokásostól.

Csütörtökön jelentős változás kezdődik, délnyugat felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat. Napközben megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor.

Pénteken is marad a borongós, esőkkel, záporokkal tarkított idő. Több hullámban érkezik majd a csapadék. Jelentős lehűlés nem várható, de kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet éa a délutáni óráktól már egyre többfelé valószínű eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő. 

Péntek: borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A csapadékhullásban lehetnek szünetek.A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig ciklonális hatások alakítják időjárásunkat azaz folytatódik a változékony, esőkkel, záporokkal tarkított idő. Több hullámban érkeznek majd a csapadékzónák, így átmeneti szárazabb időszakok is lehetnek. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, fülledt, meleg, felmelegedés, május, fagy, zivatar, köd, front, lehűlés, tavasz, csapadék, időjárás