A frontok átvonulását általában záporos csapadék kíséri, de néha kiterjedtebb esők is előfordulhatnak. Hosszabb ideig tartó meleg idő vagy nagyobb területre kiterjedő fokozódó szárazság előjelei egyelőre nem látszanak, a hőmérsékletek összességében az átlagosnak megfelelően alakulnak. 

Jelentősebb változás Európa légkörében a következő időszakban sem látszik. Dél felől ugyan már egyre nagyobb területet hódít meg a meleg levegő, ugyanakkor a hideg vagy hűvös légtömeg is viszonylag közel lesz hozzánk. A két légtömeg határa továbbra is a Kárpát-medence közelében lehet, így folytatódik a változékony idő. A meleg áramlásokban már 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, a hűvösebb periódusokban azonban több fokkal az átlagos alá hűl a levegő.

A mostani számítások szerint a hónap közepétől már egyre nagyobb területeket hódíthat meg a meleg levegő, ezzel együtt pedig az északi hidegbázis is jelentősen gyengül. 

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése májusra. 

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése májusra. 

3. Ábra: eleinte jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt Európa felett, így nálunk is folytatódik a változékony, frontokkal tarkított idő. 

4. Ábra: a kezdeti melegedést újabb lehűlés szakítja meg, majd május 5. után ismét melegszik az idő. 

5. Ábra: a hónap közepe felé már egyre nagyobb területeket áraszt el a meleg levegő. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, május, fülledt, felmelegedés, köd, fagy, meleg, csapadék, front, tavasz, lehűlés, zivatar, időjárás