A front mögött erős északi áramlás alakul ki felettünk amellyel több hullámban sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezik fölénk. Hétfőn további lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek már többnyire 10 fok alatt alakulnak. Kedd hajnalban a gyengén felhős tájakon fagy is előfordulhat.

Napközben délkelet felől növekszik a csapadékhajlam, helyenként kisebb eső, havas eső, hózápor is előfordulhat. A nappali hőmérsékletek pedig már csak 5 fok körül alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Vasárnap: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl  a levegő. 

Hétfő: a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számthatunk. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható és szórványosan kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében marad az átlagosnál hidegebb idő. Szerdán még előfordulhat kisebb eső, havas eső, hó, majd a hét második felében csökken a csapadékhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, front, felmelegedés, köd, szél, lehűlés, fagy, vihar, meleg, csapadék, zivatar, zápor, , időjárás