Kedden még folytatódik a hidegfronti hatás, továbbra is erős lesz az északnyugati szél és néhol futó zápor, hózápor is előfordulhat. Szerda hajnalra nyugalomba jut felettünk a hidegfront, mérséklődik a szél, ennek hatására erősen lehűl a levegő, többfelé lehet fagy. Ezzel meg is szűnik a hideg levegő utánpótlása, délnyugat felől már enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Csütörtökön ismét 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de az időjárás változékony jellege megmarad. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: felhőátvonulások várhatók, néhol előfordulhat zápor vagy hózápor. Az északnyugati szél erős lesz. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, kevés napsütés azonban előfordulhat. A délnyugatira, nyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, de a tartósan derült, szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. 

Csütörtök: többnyire felhős idő várható és szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: pénteken még csak elszórtan, majd a hétvégén egy mediterrán ciklon hatására egyre többfelé várható eső, zápor és ismét mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, szél, lehűlés, felmelegedés, zápor, havas, köd, , fagy, vihar, front, meleg, csapadék, időjárás