A front mögött napközben már szárazabb léghullámok érkeznek, így fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A nappali hőmérséklet már alig emelkedik 10 fok fölé és a nagy szél tovább rontja majd a hőérzetünket.

Kedden további lehűlésre és erős szélre számíthatunk. A hajnali órákra már fagypont alá hűlhet a levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek pedig már mindenhol 10 fok alatt alakulnak. Szerdától megszűnik a hideg levegő utánpótlása, fokozatos enyhülés kezdődik. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Hétfő: a hajnali, reggeli órákban még előfordulhat eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam, fokozatosan felszakadozik a felhőzet, már csak néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél többfelé viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. A késő esti órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

Szerda: többnyire felhős idő várható, kevés napsütés azonban előfordulhat. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hét második felében további enyhülés várható, a hőmérsékletek már az átlagosnak megfelelően alakunak. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, időnként záporok is előfordulhatnak. A hét legvégén azonban egy hidegfront hatására újabb lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, havas, vihar, szél, fagy, , felmelegedés, meleg, köd, front, zápor, időjárás, zivatar, csapadék