A hét utolsó napján egy melegfront alakítja időjárásunkat, a megélénkülő délnyugati széllel ismét enyhe levegő érkezik fölénk. Eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat.

Hétfőn viharos szél kíséretében egy erős hidegfront vonul át felettünk. Jelentős lehűlés kezdődik, napközben már csak néhány fokkal emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet. A hajnali, reggeli órákban még előfordulhat újabb eső, zápor, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Kedden további lehűlésre, erősen szeles időre számíthatunk. A hajnali órákban már fagy is előfordulhat. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos időszakok, majd erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és az esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat. Néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: eleinte többfelé várható eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, már csak néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő. 

Kedd: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, néhol futó záporral. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: szerda hajnalban még többfelé lehet fagy, majd ezt követően újabb enyhülés kezdődik, a hét második felében már átlagos hőmérsékletű idő várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, szél, köd, zivatar, lehűlés, vihar, zápor, felmelegedés, front, , időjárás, fagy, csapadék, meleg