A következő napokban ciklonok és azok frontjai alakítják időjárásunkat. Szombaton egy hidegfronti csapadékzóna vonul át felettünk, főleg a nap első felében lehet többfelé eső, zápor, a délutáni órákban már fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

Átmeneti szünet után vasárnap egy melegfront éri el hazánkat, ennek hatására fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és az esti óráktól már ismét előfordulhat csapadék. Hétfőn viharos szél kíséretében egy markáns hidegfront robog át felettünk, főleg a nap első felében fordulhat elő újabb eső, zápor. Jelentős lehűlés kezdődik, napközben már nem lesz melegebb 10-11 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szombat: eleinte többfelé várható újabb eső, zápor, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, már csak elszórtan fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos időszakok, majd napközben fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Estétől már előfordulhat eső, zápor. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Hétfő: eleinte borult idő várható többfelé esővel, záporral, majd a délutáni óráktól csökkenhet a csapadékhajlam, helyenként a felhőzet is elvékonyodhat. Az északnyugati szél viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől további lehűlésre, késő téliesen hideg időre számíthatunk. Kedd és szerda hajnalban többfelé lehet fagy, majd a hét második felében már enyhülés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, fagy, köd, vihar, szél, felmelegedés, lehűlés, front, , meleg, zivatar, zápor, csapadék, időjárás