A közelgő front előterében még továbbra is igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így marad az átlagosnál több fokkal melegebb idő, a hőmérsékletek a májust idézik.

A hétvége időjárását már a hullámzó frontrendszer alakítja, így változékony, mozgalmas idő várható. Szombaton eleinte többfelé várható eső, zápor, majd a nap második felében fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az átmeneti szünet után vasárnap délutántól, estétől újabb esőfelhők érkezhetnek fölénk. A hétvégi csapadék mennyisége és térbeli eloszlása bizonytalan. Szombattól már mérséklődik a nappali felmelegedés, de még nem lesz hűvös az idő. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: eleinte még lehetnek napos időszakok, majd a nap második felében fokozatosan megnövekszik a felhőzet. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor. A nap első fele lehet a csapadékosabb. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. 

Vasárnap: eleinte még lehetnek gyengén felhős, napos időszakok, majd napközben fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és az esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején viharos szél kíséretében jelentős lehűlés kezdődik, a hét közepére visszatérnek az éjszakai fagyok. Eső, zápor főleg hétfőn lehet, majd ezt követően csökken a csapadékhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, havas, lehűlés, köd, csapadék, zápor, felmelegedés, vihar, front, , szél, időjárás, meleg, fagy