A jelentős változást okozó frontok egyelőre elkerülik hazánkat, így folytatódik az eseménytelen, száraz idő. A napsütést időnként felhők zavarhatják meg, de csapadékra nem kell számítani. Délnyugati áramlással még az eddigieknél is melegebb levegő érkezik fölénk, a délutáni hőmérsékletek már elérhetik a 22-23 fokot.

Pénteken is marad a szokatlanul enyhe idő, de ekkor már egy hullámzó frontrendszer közelíti meg térségünket, fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet. Szombaton változékony, csapadékos idő várható többszöri esőkkel, záporokkal. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is enyhe idő várható. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti órákban néhol eső, zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. 

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 13-15 fok között alakulnak, de a csapadékmentes napos tájakon ennél melegebb lesz.

Távolabbi kilátások: vasárnap is marad a csapadékos, de még mindig enyhe idő, majd hétfőtől viharos szél kíséretében erős lehűlés kezdődik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, front, , szél, felmelegedés, köd, zivatar, zápor, havas, fagy, vihar, meleg, csapadék, időjárás