A hét első napjaiban melegfront alakítja időjárásunkat, délnyugati áramlással egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. A hétfő hajnal még hideg lesz, napközben azonban már 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Kedden további melegedés várható, de ekkor már ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, a délutáni óráktól egyre többfelé valószínű eső, zápor. Szerdára pedig megérkezik a soron következő hidegfront, ismét visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Hétfő: a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: napközben fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

Szerda: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban már felszakadozhat a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: csütörtökön és pénteken még marad a hűvös idő, hajnalonta gyenge fagy is előfordulhat, majd a hétvégén újabb enyhülés kezdődik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, , felmelegedés, havas, tél, köd, időjárás, zápor, fagy, lehűlés, meleg, zivatar, csapadék