A szombaton átvonult hidegfront nyugalomba jutott felettünk, vasárnap már csendes, frontmentes idő várható. A gyengén fagyos hajnal után még viszonylag gyenge lesz a nappali felmelegedés.

Hétfőn ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Újabb felmelegedés kezdődik, egyre többfelé 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Eleinte marad a száraz idő, majd keddtől ismét növekszik a csapadékhajlam. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Vasárnap: gyengén felhős, napos idő várható. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is lehet. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő. 

Kedd: napközben fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: szerdán már egy hidegfront okoz újabb kisebb lehűlést, ezzel együtt azonban csökken a csapadékhajlam. A hétvégéhez közeledve ismét melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, lehűlés, csapadék, meleg, , front, zivatar, felmelegedés, fagy, köd, tél, zápor, időjárás