Csütörtökön és pénteken még egy ciklon előoldali, meleg áramlásába tartozunk, így folytatódik az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Pénteken tetőzik a márciusi "meleghullám" ekkor többfelé 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A fölénk érkező levegő többnyire nedves, labilis lesz, így záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

Szombaton már a ciklon hidegfrontja alakítja időjárásunkat. A front hatására megerősödik az északnyugati szél és további záporok várhatók. Néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: gyakran lesz felhős az ég, kevés napsütés azonban bárhol előfordulhat. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. Késő estére 8-11 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak.

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid napos időszakok lehetnek. Többfelé valószínű eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: vasárnap még marad a kissé hűvös idő, majd a jövő hét elején újabb melegedés várható. Az időjárás változékony jellege megmarad. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, tél, havas, fagy, front, felmelegedés, , köd, zivatar, lehűlés, csapadék, zápor, időjárás