Az átvonult hidegfront  hatására egy ciklon alakul ki amely meghatározza a következő napok időjárását. A ciklon előoldalán enyhe nedves, hátoldalán pedig hideg léghullámok érkeznek fölénk. A két levegőfajta a közelünkben keveredik egymással ami csapadékképződéssel jár együtt. 

Vasárnap még csak elszórtan, majd hétfőn és kedden már egyre többfelé várható eső, zápor. A hidegebb levegő átmeneti térhódításakor néhol havas eső, havazás sem kizárt. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan.

Hétfőtől kissé tovább hűl a levegő, helyenként napközben is 5 fok közelében marad a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Vasárnap: napközben felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan futó zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

null

Hétfő: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Néhol havas eső is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 0,+2 fok között  alakulnak. A délutáni órákra 5-8 fok közé enyhül a levegő. 

null

Kedd: többnyire borult lesz az ég és többfelé valószínű eső, zápor.  A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét további részében is folytatódik a változékony idő, de ekkor már egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, a nappali hőmérsékletek többnyire 10 fok felett alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás