Szombaton átmenetileg szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, így többnyire a napsütésé lesz a főszerep. Erősödik a nappali felmelegedés, egyre többfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 
Vasárnap északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat. A front hatására megerősödik a szél, jelentősebb csapadék azonban nem várható. Néhány fokkal már mérséklődik a nappali felmelegedés. 
Hétfőtől egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk, változékony, csapadékos periódus kezdődik időjárásunkban.

A ciklon hátoldalán hidegebb levegő érkezik fölénk, így tovább hűl a levegő és az eső mellett megjelenhet a havas eső, havazás is. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

null

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, legfeljebb rövid napos időszakok lehetnek. Néhol futó zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

null

Hétfő: erősen felhős vagy borult idő várható. Többfelé valószínű eső, zápor. Helyenként havas eső, hó is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét első felében változékony, késő télies idő várható. Szinte bármelyik nap előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. Bizonytalan mértékű enyhűlés péntektől valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás