A hosszútávú anomália modellek szerint az idei március átlagos hőmérsékletű és átlagosan csapadékos lehet. A hónap során még előfordulhatnak télies epizódok. 

A következő időszakban jelentősebb hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett. A déli peremvidéken már megjelenik a meleg levegő, ugyanakkor északon, északkeleten még nagy kiterjedésű hideg légtömeg helyezkedik el. A hőkicserélődés miatt vándorló különböző légtömegek ütközőzónája  éppen a Kárpát-medence környékén lehet. Ez az időjárási helyzet mozgalmas, ciklonokkal, frontokkal tarkított időt hoz.

A ciklonok előoldali, meleg áramlásakor átmenetileg az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet, ugyanakkor a légörvények hátoldalán sarkvidéki eredetű hideg léghullámok árasztanak el bennünket. A hideg periódusokban továbbra is előfordulhatnak havazások, hózáporok. A hidegfrontok nyugalomba jutásakor pedig visszatérnek az éjszakai fagyok. 

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra. 

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése márciusra. 

3. Ábra: Európa felett jelentős hőmérsékleti kontraszt alakul ki. A meleg és a fagyos légtömeg is viszonylag közel lesz hozzánk. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, március, enyhül, eső, tél, havas, , köd, fagy, csapadék, időjárás