Szombatig marad a gyakori frontátvonulás, szinte minden napra jut egy-egy meleg illetve hidegfront. A frontok óceáni eredetű levegőt szállítanak fölénk, így a talaj közeli légrétegekben nem várható jelentős lehűlés, sőt folytatódik az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Időnként nedvesebb levegő alakítja időjárásunkat, így kisebb csapadék is előfordulhat. Többnyire eső, zápor várható, de időnként megjelenhet a havas eső, hózápor is. Az éjszakák általában fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 5 fok feletti hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, kevés napsütés azonban előfordulhat. Szórványosan várható eső, zápor. Néhol havas eső zápor, hódara zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire borult is várható és átmenetileg egyre többfelé várható havas eső, majd eső. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. 

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, helyenként azonban kevés napsütés is lehet. Szórványosan várható eső, zápor. Az északnyugati szél viharossá fokozódik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: vasárnaptól északkeletire fordul felettünk az áramlás amellyel egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Jelentős lehűlés kezdődik, a jövő hét elején már fagyos téli idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , tél, köd, fagy, zivatar, havas, felmelegedés, meleg, lehűlés, front, zápor, csapadék, időjárás