Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik, ám ennek fő csapadékzónája most hazánkon kívül marad. Nem lesz azért túl száraz a légkör, így többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb átmeneti felszakadozások lehetnek. A déli tájakon hószállingózás, kisebb hóesés is előfordulhat majd. Az éjszakák gyengén fagyosak lesznek, a délutáni órákban pedig többnyire 0,+2 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

Hétfőn megmozdul felettünk a légkör, napközben egy meleg, majd egy hidegfront is áthalad felettünk. Enyhülés kezdődik és helyenként kisebb csapadék is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogyban:

Szombat: borongós idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan hószállingózás, kisebb hóesés is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő. 

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is lehetnek. Néhol még előfordulhat hószállingózás. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0.+2 fok között alakulnak.

Hétfő: többnyire felhős idő várható, néhol azonban rövid időre kisüthet a nap. Szórványosan kisebb havas eső, eső is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő héten mozgalmas, frontokkal tarkított idő várható. Erős lesz a szél és időnként kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. A nappali hőmérsékletek többnyire az átlagos felett alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, fagy, havas, zivatar, csapadék, front, köd, , lehűlés, tél, meleg, zápor, időjárás