A ciklon előoldalán ma enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés. Az esők, záporok mellett néhol gyenge zivatar is kialakulhat, de a csapadékhullásban hosszabb szünetek is lehetnek.

Csütörtöktől már a légörvény hátoldalára kerülünk, északi áramlással hidegebb levegő érkezik fölénk. Lehűlés kezdődik, pénteken már alig emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet.  Folytatódik a csapadékos idő, de az eső mellett már Somogyban is megjelenhet a havas eső, havazás.

A várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota továbbra is bizonytalan. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szerda: napközben átmenetileg szakadozottá válhat a felhőzet, helyenként kevés napsütés is lehet, majd estétől újabb csapadékzóna érkezik. Eső, zápor, néhol gyenge zivatar is előfordulhat.  A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: borult idő várható többfelé esővel, havas esővel, hóeséssel. A csapadékhullásban lesznek szünetek. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő. 

Péntek: többnyire borult idő várható, néhol azonban felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan várható eső, havas eső, kisebb hóesés. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hétvége időjárása még bizonytalan, ugyanis dél felől egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat. Amennyiben a légörvény csapadékzónája eléri térségünket, abban az esetben akár havazás is előfordulhat. További lehűlés várható, a hőmérsékletek már nagyjából az átlagosnak megfelelően alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, havas, meleg, zápor, felmelegedés, tél, köd, , zivatar, fagy, front, csapadék, időjárás