A következő napokban ciklonok és azok frontjai alakítják időjárásunkat, így igen változékony, gyakran csapadékos idő várható. A hideg és melegfrontok szinte 24 óránként követik egymást, de komolyabb lehűlés egyelőre nem várható.

Gyakran lesz tehát borult az ég, legfeljebb rövid időszakokra szakadozhat fel a felhőzet. Összességében többfelé várható újabb eső, zápor, helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat.

Kedden és szerdán egy újabb ciklon előoldalán enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, ismét 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.
Csütörtökön ugyanakkor megérkezik a légörvény hidegfrontja is, így újabb lehűlés várható.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Kedd: erősen felhős vagy borult idő várható, átmenetileg azonban elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, a csapadékhullásban azonban lehetnek szünetek. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: gyakran lesz erősen felhős vagy borult az ég, emellett azonban kevés napsütés sem kizárt. Többfelé valószínű eső, zápor. Néhol zivatar sem kizárt. A délnyugati szél megerősödik, A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. 

null

Csütörtök: marad az erősen felhős ég, de helyenként rövid időre kisüthet a nap. Többfelé valószínű eső, zápor. Néhol havas eső is lehet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: pénteken és szombaton még folytatódhat a csapadékos idő, helyenként havazás is előfordulhat, majd vasárnaptól nyugodtabbra fordulhat időjárásunk. További lehűlés valószínű, időnként már napközben sem lesz melegebb 0,+2 foknál. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár