A következő napokban ciklonok és azok frontjai alakítják időjárásunkat, így változékony, gyakran csapadékos idő várható. Több hullámban érkezik a csapadék, szerdáig összességében kiadós mennyiségű eső valószínű.

A csapadékhullásban tehát lehetnek szünetek, ilyenkor átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. 
Hétfőn hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, ennek hatására mérséklődik a nappali felmelegedés, majd kedden és szerdán a soron következő ciklon előoldalán ismét megenyhül az idő.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Hétfő: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. Néhol havas eső sem kizárt. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 3-6 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

null

Kedd: többnyire borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. Több hullámban valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megerősödhet. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. 

null

Szerda: erősen felhős vagy borult idő várható, helyenként azonban elvékonyodhat a felhőzet. Többfelé valószínű újabb eső, zápor, de a csapadékhullásban hosszabb szünetek is lehetnek. A délnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a hét második felében is marad a csapadékhajlam, de közben már egyre hidegebb levegő érkezik, így az esők mellett havas eső, hó is előfordulhat. A várható csapadék mennyisége, területi eloszlása, illetve halmazállapota még meglehetősen bizonytalan. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás