A következő napokban ciklonok és azok frontjai alakítják időjárásunkat, így meglehetősen változékony, csapadékos idő várható. Vasárnap még csak szórványosan fordulhat elő csapadék, majd hétfőn és kedden már kiterjedtebb eső valószínű. Több hullámban érkezik majd a csapadék, az esőszünetekben átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet.

Hétfőn valamivel hidegebb levegő áramlik fölénk, ennek hatására néhol havas eső is előfordulhat, majd kedden már ismét emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

null

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos tájak, majd megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és az esti óráktól már eső, zápor is kialakulhat. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

null

Hétfő: borult idő várható többfelé esővel, záporral, a csapadékhullásban azonban lehetnek szünetek. Néhol havas eső sem kizárt. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-6 fok közé melegszik a levegő. 

null

Kedd: többnyire borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor, a csapadékhullásban azonban lehetnek szünetek. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felében is marad a csapadékhajlam, de ekkor már hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így az eső mellett  megjelenhet a havazás is. A várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota még bizonytalan. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár