Továbbra is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, az átmeneti ködöket leszámítva eseménytelen, száraz idő várható. A magasban már enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, az alsó légrétegekben azonban kedden még nem lesz érzékelhető az enyhülés.

Szerdától a megélénkülő délnyugati széllel már a talaj közelében is enyhébb levegő áramlik, így gyengül az éjszakai lehűlés és erősödik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Kedd: több lesz a felhő, helyenként tartósabban is megmaradhat a köd, ugyanakkor lesznek helyek ahol néhány órára kisüt a nap. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő. 

Szerda: többnyire felhős, helyenként ködös idő várható, kisebb körzetekben azonban kisüthet a nap. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek -1,+1 fok között alakulnak. A délutáni órákra 7-10 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon ennél néhány fokkal hidegebb lehet.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 9-12 fok közé melegszik a levegő, a ködös tájakon azonban ennél hűvösebb lesz. 

Távolabbi kilátások: péntektől a jövő hét közepéig az átlagosnál jóval enyhébb idő várható. Időnként nedvesebb levegő érkezik fölénk, így megvastagszik a felhőzet és kisebb eső, zápor is előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, felmelegedés, zápor, front, lehűlés, időjárás, fagy, ősz, köd, csapadék, zivatar, meleg