A csendes, eseménytelen idő azonban nem lesz tartós, a következő napokban ugyanis egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat. Szerdán már kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására megnövekszik a felhőzet és helyenként gyenge vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. A fagyos tájakon kisebb ónos eső is lehet.

Csütörtökön nagyobb nedvességtartalmú levegő alakítja időjárásunkat, ekkor már egyre többfelé valószínű csapadék. Az enyhülés hatására többnyire eső várható, kezdetben azonban ónos eső sem kizárt.

Gyengül az éjszakai lehűlés és néhány fokkal erősödik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: napos, száraz idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. Késő estére -4,-2 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb átmenetileg süthet ki a nap. Néhol kisebb ónos eső, fagyott eső, eső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. 

null

Csütörtök: borult idő várható, csak átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. A délutáni, esti óráktól többfelé valószínű eső. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: pénteken további eső és enyhülés várható, a nappali hőmérsékletek már megközelíthetik a 10 fokot. A hétvégére újabb adag hideg légtömeg érkezik, de ezzel egy időben csökken a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás