A hétvége időjárását egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja. Az ciklon áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú, eleinte még enyhe levegő érkezik fölénk. A következő napokban a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható kiadós csapadék. Szombaton még az eső lesz a jellemző csapadékforma,  majd vasárnap már egyre nagyobb területen várható havas eső, havazás. A légörvény hátoldalán sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érkeznek fölénk, így erős lehűlés kezdődik, a hőmérsékletek már napközben is fagypont körül alakulnak.

Hétfőn elhagyja térségünket a ciklon, csökken a csapadékhajlam, de továbbra is szeles, hideg idő várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: borult idő várható többfelé jelentős esővel. A csapadékhullásban lehetnek szünetek. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

null

Vasárnap: borult idő várható többfelé esővel, havas esővel, havazással, közben azonban fokozatosan gyengül a csapadék intenzitása. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

null

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél továbbra is erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében hideg téli idő várható, a hőmérsékletek már napközben is fagypont körül alakulnak. A hét második felében újabb havat, havas esőt hozó ciklon érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás