A következő napokban több mediterrán ciklon is érinti hazánkat, így igen változékony, mozgalmas idő várható. Összességében kiadós mennyiségű eső valószínű, a csapadékhullásban azonban hosszabb-rövidebb szünetek is lehetnek.

A pénteki ciklon előoldalán még enye léghullámok érkeznek fölénk, így átmenetileg tovább emelkedik a hőmérséklet, lesznek helyek ahol 10 fok közelébe melegszik a levegő.

A hétvégén, főleg vasárnap azonban gyökeres fordulatot vesz időjárásunk, beköszönt a télies idő.

Újabb ciklon éri el térségünket, amelynek hátoldalán sarkvidéki eredetű hideg levegő érkezik fölénk. Erős lehűlés kezdődik, az addigi esőket egyre inkább havas eső, majd havazás váltja fel. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása azonban még bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: borult idő várható többfelé esővel, záporral. A délkeleti szél élénk, helyenként erős lesz. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: borult idő várható többfelé esővel, záporral. A csapadékhullásban azonban lehetnek szünetek. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő. 

null

Vasárnap: borult idő várható többfelé esővel, havas esővel, majd havazással. Az északnyugati, északi szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig téli idő várható éjszakai fagyokkal, gyenge nappali felmelegedéssel. Számottevő csapadék a jelenlegi számítások szerint nem valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár