Az esőket okozó csapadékrendszer kelet felé elhagyja térségünket, mögötte pedig megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A délutáni órákban már több-kevesebb napsütés is lehet, a legmagasabb hőmérsékletek pedig megközelíthetik a 10 fokot.

Szerdán megnyugszik időjárásunk, az átmeneti ködfoltokat leszámítva száraz idő várható. Átmenetileg csökken a hőmérséklet, a hajnali órákban többfelé lehet fagy. Csütörtökön már ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására növekszik a csapadékhajlam. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Kedd: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben megszűnik a csapadék, elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: többnyire felhős, ködös idő várható, kisebb körzetekben azonban rövid időre kisüthet a nap. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. 

Csütörtök: többnyire felhős vagy borult idő várható, kisebb körzetekben azonban rövid időre kisüthet a nap. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: péntektől hétfő reggelig egy hullámzó frontrendszer alakítja időjárásunkat, így igen változékony, csapadékos idő várható. Eleinte melegszik a levegő, majd vasárnaptól a frontrendszer hátoldalára kerülve erős lehűlés kezdődik, az addigi eső többfelé havas esőbe, hóba válthat át. Az előrejelzés azonban még bizonytalansággal terhelt.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, lehűlés, felmelegedés, köd, zivatar, meleg, zápor, fagy, front, ősz, csapadék, időjárás