Ciklonok és azok frontjai teszik változatossá időjárásunkat. A következő napokban is nedves levegő alakítja időjárásunkat, így többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid időre láthatjuk meg a napot. Hétfő estétől egy újabb mediterrán ciklon érinti térségünket, így egyre többfelé várható eső, zápor. Kedd napközben egy hidegfront mögött átmenetileg csökken csapadékhajlam, szerdán pedig nyugodtabb, az átmeneti ködfoltokat leszámítva szárazabb idő várható. A hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Hétfő: többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként azonban átmenetileg kisüthet a nap. Kisebb körzetekben tartós köd is lehet.  Eleinte csak néhol, majd az esti óráktól már egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak, de a tartósan ködös tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

null

Kedd: eleinte még többfelé valószínű eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödhet. A  hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. 

null

Szerda: többnyire felhős, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban kevés napsütés is lehet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: csütörtöktől, péntektől átmenetileg tovább enyhül az idő, de közben ismét növekszik a csapadékhajlam. A hétvégén azonban már újabb, kisebb lehűlés valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár