Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok még napokig elkerülik hazánkat. Az eseménytelen, szélcsendes időben tovább fokozódik a ködhajlam. Az éjszakai órákban képződött köd, illetve az abból kialakult rétegfelhőzet többfelé egész nap megmarad. Átmeneti kevés napsütés legfeljebb kisebb körzetekben fordulhat majd elő, ezeken a tájakon 10 fok közelébe melegedhet a levegő. A legtöbb helyen azonban 5 fok körüli maximum hőmérséklet várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: többnyire borult párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol süthet ki a nap. A változó irányú szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: folytatódik a borongós, helyenként tartósan ködös idő, csak néhol süthet ki a nap. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. 

Kedd: többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig marad a hasonló, csapadékmentes idő, legfeljebb ködszitálás fordulhat elő. Csütörtökön, pénteken dél felől egy mediterrán ciklon érinti hazánkat, így elsősorban a déli tájakon már eső, zápor is előfordulhat. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, meleg, zápor, köd, csapadék, felmelegedés, lehűlés, ősz, fagy, időjárás, front, zivatar