A hétvégén már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony,  csapadékos időt okozó ciklonok és azok frontjai Európa északi része fölé szorulnak vissza. Csendes, nyugodt periódus kezdődik időjárásunkban, az idő előrehaladtával azonban fokozatosan növekszik a ködhajlam.

Éjszakánként egyre többfelé képződik köd, amely helyenként napközben is megmaradhat. Erősödik az éjszakai lehűlés, a gyengén felhős tájakon fagypont alá hűl a levegő,  napközben pedig szeszélyes területi eloszlásban 5-10 fok közötti hőmérsékletek várhatók. A magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A változó irányú szél gyenge lesz. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: gyakran lesz felhős az ég, legfeljebb néhol süthet ki a nap. Néhol tartósan ködös időszakok is lehetnek. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 5-8 fok között alakulnak. 

null

Vasárnap: nagyrészt felhős, helyenként tartósan ködös idő várható, néhol azonban kevés napsütés is lehet. A szél gyenge marad. A hajnali órákra 1-4 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől tovább fokozódik a ködhajlam, többnyire borongós, szürke idő várható. Éjszakánként többfelé várható gyenge fagy, míg a napközben 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. A tartósan ködös tájakon nem lesz melegebb 2-3 foknál.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás